DCD Magazine: Stormont Vail Health – Cotton O’Neil Kanza Park

Stormont Vail Kanza Park

HMN Architects, Inc. has partnered with Stormont Vail Health, an integrated health care system located in Topeka, Kansas to provide full architectural and interior design services for their new Ambulatory Surgical Center (ASC) Orthopedic Building.

The building program has allowed Stormont Vail to combine two previously separate orthopedic practices and a sports medicine function into a single state-of-the-art facility with convenient access for the community.

The 8,657-square-foot, three-level building is situated on a wooded site that was previously part of a state hospital facility. Care was taken to preserve historic trees and a walking trail was integrated into the development.

The site’s natural slope was taken advantage of to allow for same-level entry from surface parking lots on both the east and west sides onto two separate floors. This is a valuable consideration for orthopedic and physical therapy patients who typically have trouble negotiating steps or inclines.

Natural Kansas limestone accentuates a façade that includes a high level of curtain wall and storefront opening for natural light on the interior. Steel and structural glass canopies on each of the east and west facades provide the focal points for the main building entrances.

On the interior, the lower level houses an operating room suite consisting of four spacious operating rooms and pre-and-post patient bays that ring a central nursing station. The nursing station allows staff to view all sides of the unit, with ICU sliding doors on the bays for maximum visibility yet privacy and sound control for patients.

The second level program is physical therapy along with occupational and speech therapy. The physical therapy area is a completely open space with floor-to-structure curtain wall glazing and an open ceiling structure. The space is designed for maximum flexibility and natural lighting. Athletic flooring provides the proper cushion and durability for this active and busy space.

The third level consists of the providers’ clinic space. A large central reception and waiting spine is highlighted by a wood-look ceiling and LED-lit wood-look wall paneling. Clinics are arranged in four pods with four separate entrances but shared back-of-house functionality. Two X-Ray rooms for imaging are also provided on this level.

This project was published in the January/February 2017 issue of the Design Cost Data Magazine.

Posted on January 10, 2017
Category: Featured Projects
Tagged with:

Speak Your Mind